Een ayurvedische benadering van de lente

 

De hele natuur pulseert in het ritme van de jaargetijden, in de wisseling van dag en nacht en van worden naar vergaan. Van maart tot juni is het structuur biedende principe van de Kapha-energie in werking: Om ons heen schiet van alles uit de grond en begint te groeien. In de ‘Charaka Samhita’, het klassieke ayurvedische tekstboek, wordt de invloed van de natuur in de lente als volgt beschreven: ‘In het voorjaar smelt door de warmte van de zon de Kapha die zich in de winter heeft opgestapeld in het lichaam.’

De Kapha dosha, het water- en aarde-element, wordt in het lichaam sterk geaccumuleerd uit de wintermaanden. Dit kan worden ervaren als een winterse gewichtstoename en een lethargisch gevoel. Met een paar dagelijkse rituelen kun je beginnen met het vloeibaar maken van die opbouw en het loslaten van het lichaam.

Het voorjaar is de tijd om het lichaam te reinigen van de winterslaap. In de winter hebben we de neiging om traag te worden, en dus wordt de lente het geschikte moment om zwaardere lagen af te werpen en het lichaam te reinigen van overtollige giftige stoffen in de weefsels. We worden allemaal van nature aangetrokken tot het reinigen van onze huizen in de lente, en dus kunnen we ook geïnspireerd worden om ons lichaam in de lente te reinigen.

Bij aanvang van de lente kan er dus veel innerlijk Kapha in het organisme zijn opgehoopt. Wanneer de dagen dan lichter en warmer worden, doen de zonnestralen het Kapha in het lichaam “smelten” en is het sterker merkbaar. Nu wreekt zich elk teveel. Dat is de reden dat bij de verschillende mensentypen allerlei klachten kunnen ontstaan. Het is de tijd van de allergieën en verkoudheden, van hoesten en slijm, van spijsverteringsklachten en andere Kapha-ongemakken. De zogenaamde voorjaarsmoeheid is er slechts een gevolg van. Wanneer we de Kapha symptomen niet tegengaan, wanneer deze onze slaap verstoren, dan ligt vermoeidheid op de loer. Voorjaarsmoeheid is dus geen lentesymptoom, maar een nawerking van verwaarloosde Kapha-storingen en ons gedrag gedurende de winter.

Lees meer...

Online Jaartraining Leve het seizoen!

Pureyoga neemt je mee op een online reis die een jaar duurt. We starten in de Lente waarin de natuur ontwaakt en zich openbaart. 

Lees verder

Online Yamas Niyamas

Wat niemand zou mogen missen als yogadocent en -beoefenaar is een grondig begrip van de 5 Yamas en 5 Niyamas. de eerste stappen van het Achtvoudige Pad van Patanjali. 

Lees verder

September 2023
M D W D V Z Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30