Our teacher training courses have met the stringent requirements set by Yoga Alliance Professionals. Our graduates are trained to the highest standard and are eligible to register with Yoga Alliance Professionals.

 

LEES MEER

 

Visie op Yoga

Deze website kan niet in woorden duidelijk maken wat yoga is. Het enige waar het op aankomt is je eigen ervaring. Pureyoga streeft ernaar om ervaringen op het yogapad met jou te delen, en de dialoog aan te gaan tijdens de yogalessen.

Inspiratie van Pureyoga is de yogafilosofie vanuit de traditie van de Hatha Yoga en het achtvoudige pad van Patañjali. Patañjali wordt beschouwd als de vader van de Yoga. Hij leefde in een tijd dat de kennis omtrent ware aard en wezen van de mens mondeling werd doorgegeven. Pas later zijn de lessen van Patañjali op schrift gesteld in korte teksten of sutra's genaamd de Yoga Sutras van Patañjali: verschillende regels en praktijken die in acht kunnen worden genomen om de geest van haar onzuiverheden te bevrijden en een pure staat te bereiken. Deze regels worden voor de deelnemers toegankelijk en toepasbaar in het dagelijks leven gemaakt in het achtvoudige pad: acht stappen van ontwikkeling als mens.

Raja Yoga (yoga van controle) wordt ook wel 'Astangha Yoga' genoemd, letterlijk : 'acht ledematen yoga'. Hatha Yoga is een vorm van Raja Yoga. Één van de doelen van yoga is in lichaam en geest gezond te maken en te houden. Dit kan door het beoefenen van asanas: de derde stap van het achtvoudige pad. Hierdoor heb je de mogelijkheid om je bewustzijn actief en met aandacht te vergroten.

Beginner's mind

Volgens Patañjali is yoga het moment waarop de beweging van de gedachte stopt. Dat is het uiteindelijke doel van yogabeoefening. Ontwikkelen in de yoga is een ontwikkeling van inzicht in jezelf. Dat geldt voor iedereen, zowel voor beginners als voor gevorderden. Yogabeoefening vraagt een houding van openheid, enthousiasme en zonder vooroordelen. Zelfs wanneer studie op een gevorderd niveau mag worden genoemd, vraagt yoga dezelfde houding van je, alsof je een beginner bent. Altijd, elke keer weer.

“If your mind is empty, it is always ready for anything, it is open to everything. In the beginner's mind there are many possibilities, but in the expert's mind there are few. ”

~ Shunryu Suzuki (Japanse Sōtō Zen monnik)

Tegen jezelf zeggen "Ik weet het niet" is een goede start van elke yogabeoefening! Elke keer wanneer je jezelf dit hoort zeggen of denken, wat je ook aan het doen bent, laat je jezelf weten dat inzichten en begrip kunnen binnenstromen, als een waterval van een berg in een prachtige poel van kennis en ervaring. En ervaring brengt je dichter bij bewustzijn. Iedereen trapt in de valkuil van "Ik weet". Maar het is niet waar, we dénken dat we het weten. Meestal in ieder geval. Wat meestal zichtbaar wordt in een nieuwe situatie zijn vroegere impressies van een andere situatie dan die nu plaatsvind. Dat brengt oordelen, inschattingen en verwachtingen met zich mee die niet per sé voor de nieuwe situatie bruikbaar zijn. Een beginner's mind maakt het je mogelijk om nieuwe ervaring op te doen, in plaats van het afstoffen en hergebruiken van oude indrukken.

De relatie tussen leerling en leraar

Het leerproces op het yogapad is een weg van groei en ontwikkeling van de geest. Volgens De Purucker is deze weg niet moeilijk, de weg van de geest is een een weg van licht, een weg van vrede en hoop, de weg naar de zon. Wanneer je vastbesloten bent en met aandacht en focus de weg bewandeld, bereik je het doel. Daarvoor is (zelf)discipline nodig. De woorden 'discipline' en 'discipel' (leerling) hebben dezelfde stam en betekenis: 'opvoeding, onderwijs, tucht en orde'.

Dit is niet iets wat de leraar aan de leerling oplegt of kan bieden in de yoga. Het geestelijk licht komt van binnen uit, niet van buitenaf. De leraar is als een gids op het pad. Alles wat de leraar kan doen is de leerling in de zoektocht naar kennis helpen bij het afleggen van de omhullende sluiers van het lagere zelf. Een leraar zou je niet moeten vragen om ook maar iets te geloven wat je hoort, maar om te geloven wat je ervaart. Simpelweg door oude patronen en verwachtingen even aan de kant te zetten, en de instructies die de docent suggereert op te volgen. Je zult dan direct zelf kunnen ervaren hoe je de oefening beleeft: met open ogen en open hart.

Loop in gedachten door een veld vol paardenbloemen, waarvan het gele bloemhoofdje is uitgegroeid tot de bekende pluizige zaadbollen. Al die duizenden zaden van de duizenden ogenschijnlijk gelijke pluizebollen kunnen in potentie zelf weer uitgroeien tot een unieke paardenbloem. Elk zaadje zal zijn eigen plek vinden waar omstandigheden anders zijn, de eigen intrinsieke kwaliteiten bepalen of de paardenbloem tot volledige wasdom komt of niet. Net als bij mensen, bij onszelf. Ook in onze eigen persoonlijke ontwikkeling draait het om drie fundamentele elementen. Als eerste gaat het om wat we in oorsprong in ons dragen, onze potentie. Het tweede is de omstandigheden waarin we terechtkomen. En als derde element wat wij hiermee kunnen doen. Deze benadering op het leven passen wij bij Pureyoga toe op de begeleiding op het yogapad, het pad van de eigen ontwikkeling. Via yoga, en meer.

Nieuws en berichten ontvangen?

Juli 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31