Pranayama en ademhalingstechnieken

Pranayama en YogaDeze training is een krachtige en verdiepende training waarin in drie dagen de essentie en principes van Pranayama en ademhalingstechnieken worden behandeld. Het doel van het geleerde is om deze optimaal in te kunnen zetten bij je yogalessen. Pranayama is een proces waarin je in alle openheid je adembeweging leert ervaren en van alles wat er nog meer te voelen is. We beschikken in ons lichaam over een zee aan energie en yoga leert ons hoe we daarvan gebruik kunnen maken. In feite is de beoefening van yoga de beheersing van het lichaam en vooral van de adem. Je zou kunnen zeggen dat de ademhaling de fundering is voor de beoefening van de yogahoudingen of asanas. De training biedt je een stevige fundering.

Pranayama, de leer van de adembeheersing, vormt de kern van (Hatha) yoga. Pranayama is een samenstelling van het woord 'prana', dat '(levens-) adem' of 'levenskracht' betekent, en 'yama', wat 'beheersing' betekent. Prana is daarmee de kracht achter de ademhaling, de vitale kracht in elk wezen. Patanjali noemt bij de beschrijving van het Achtvoudige Pad als eerste de yamas en niyamas. Pas daarna noemt hij de asanas, de lichaamshoudingen – en daarna de pranayama. Dat is niet voor niets. Yogabeoefenaars dienen te besefen dat pranayama een krachtig middel is dat het best kan worden beoefend onder toezicht van een deskundige leraar. Beoefening kan ook risico's met zich meebrengen. Deze training richt zich in op het ervaren van Pranayama, waarna de do's en don'ts volgen om zelf als yogadocent verantwoord pranayama instructie en ademhalingstechnieken toe te passen in je lessen.

Een andere leerdoel van de training is het gebruiken van de technieken ten behoeve van meditatieve staat. Er is een nauw verband tussen je adem en je geest. Wanneer je geest rustig en gecentreerd is, is je adem dat ook. Wanneer je geest roerig is, wordt je ademhaling verstoord. Pranayama -ademoefeningen zijn bedoeld om het lichaam te reinigen, in evenwicht te brengen en te stimuleren.

De training is toegankelijk voor yogadocenten en kinder-, tiener- en zwangerschapsyogadocenten. Ben je geïnteresseerd in het verdiepen van de eigen kennis van de pranayama, als opfriscursus of bijscholing? Meld je aan!

Agenda training

Geen evenementen

Deelnemen aan de training?

Ga naar het inschrijfformulier

INSCHRIJVEN

 

Nieuws en berichten ontvangen?

Juli 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31