Wanneer je bent geregistreerd bij de Yoga Alliance Professionals geldt deze training als bijscholing (further training) en kunnen de uren worden opgegeven als onderdeel van de (verplichte) Continuous Professional Development

 

 

Lees meer

In het ritme van de seizoenen

Meridianen Yoga door het jaar heen: een serie van vijf bijzondere workshops voor elk seizoen

Deze unieke serie workshops is voor iedereen die geïnteresseerd is in yoga, traditionele Chinese geneeskunde en Keltische natuurrituelen. Oost en West komen samen: tijdens elke workshop ervaar je hoe je de energiedoorstroming in je lichaam kunt optimaliseren en in balans brengen. Dit doe je door oefeningen te doen waarbij deze holistische tradities worden gecombineerd. Je leert meer over de achtergronden van deze drie tradities en deze toepassen in je dagelijks leven. En jezelf fysiek en mentaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Voorafgaand aan de lesdagen ontvang je zelfstudie opdrachten. Tijdens de workshop wordt gebruik gemaakt uit de oorspronkelijk mondeling uitgewisselde kennis van natuurrituelen uit de Keltische mythologie. Tijden de lesdagen worden de belangrijke overgangsdagen van de seizoenen behandeld:

  • Imbolc: Het begin van de vruchtbare periode: de lente
  • Beltain: Het feest van het felle vuur, en de datum geeft het midden aan tussen lente-equinox en zomersolstitium
  • Lughnasadh: de viering van de oogst.
  • Samhain: de overvloed van de natuur en het begin van de winter (lees meer in het yogazine) als einde van het jaar en begin van het nieuwe.

Elk van de acht volgens de Keltische traditie belangrijke natuurfeesten biedt inspiratie voor het dagelijks leven en yogabeoefening: tijdens de workshop wordt meridiaan yoga en elementen yoga beoefend.

Yoga

Volgens de Vedische Filosofie bestaat alles in de kosmos uit minimaal één en maximaal vijf elementen. De elementen zijn Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ruimte. Het Sanskriet woord 'yoga' betekent letterlijk 'verbinding' of 'vereniging'. Het refereert aan de ontwikkeling die je als mens kunt doormaken van lagere menselijke natuur naar een hogere. Hatha Yoga is een vorm van yoga waarmee je oefent om controle over lichaam en geest te verkrijgen en te behouden.

Lees meer

Traditionele Chinese geneeskunde en meridianen

De traditionele Chinese geneeskunde is een holistische kijk op gezond leven en heling waarbij het meridiaanstelsel en de Yin- en de Yang energie een rol spelen:

  • Meridianen verbinden organen in ons lichaam. De Chinese term voor het meridiaanstelsel is 'Jing Luo', vertaling: 'netwerk van vaten'. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie (Qi of Chi) door het lichaam via de meridianen.
  • Een meridiaan verbindt een Yin- met een Yang orgaan.
Keltische natuurrituelen

'Kelten' en 'Germanen' zijn slechts verzamelnamen die de Romeinen gaven aan de min of meer los van elkaar levende groepen die toen het midden en het noorden van Europa bevolkten. Welke taal of dialect iedere groep precies sprak is niet vastgelegd en het is heel goed mogelijk dat dit in de loop der tijd veranderde. De Nederlanden waren lange tijd overgangsgebied tussen Keltisch en Germaans. Genetisch onderzoek wijst uit dat 77,5% van de huidige Nederlanders direct afstamt van de jagers/verzamelaars die 35.000 jaar geleden in de Oude Steentijd (Paleolithicum) West-Europa binnenkwam.

Etnisch gezien zijn 'Nederlanders' rechtstreekse afstammeling van de allereerste bewoners van het huidige Nederland en niet van Kelten of Germanen. Met andere woorden, de eerste nomadische paleolithische jagers en verzamelaars werden in de loop der tijden niet verdreven of vervangen door nieuwkomers. Wel namen ze van die nieuwkomers de gebruiken over, de cultuur en de taal. In ieder geval zijn gebruiken en natuurrituelen uitgewisseld onder de groepen.

Agenda workshop

Geen evenementen

Meer weten?

Informeer naar de mogelijkheden

CONTACT

 

Nieuws en berichten ontvangen?

Juli 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31