Yoga voor bijzondere kinderen

Aandacht voor kinderen met een beperking

YogaworkshopIn deze workshop krijg je handvatten van Saskia Valk hoe je een yogales of yoga sessie kan aanbieden aan kinderen met een meervoudige beperking, ofwel, kinderen met een verstandelijke en een fysieke beperking. De workshop kan gevolgd worden door (kinder)yogadocenten, leidsters en activiteitenbegeleiders die met mensen met een verstandelijke en/ of fysieke beperking werken en ouders die een kind met een verstandelijke beperking hebben.

Tegenwoordig kan je overal in de buurt wel ergens een yoga studio vinden waar je terecht kan voor yoga, vanaf 0 jaar tot aan je honderdste! Maar wat als je verstandelijke beperkt en rolstoel gebonden bent? Waar kunnen zij terecht als ze de wereld even niet meer begrijpen en snachts niet kunnen slapen omdat hun hoofd en lichaam overuren draaien?

 Aan de orde komt waar je zoal rekening mee moet houden en hoe je ervoor zorgt dat je optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van elk individu om hun ontwikkeling optimaal te intensiveren zodat ze verder kunnen ontwikkelen? De aangeboden yoga vorm is zacht en therapeutisch en zeer geschikt voor kinderen met verschillende zorgvragen zoals Syndroom van Down, MCG kinderen (Meervoudig Complex Gehandicapten), ADHD, Autisme en kinderen met leerproblemen zodat ze in contact te kunnen komen met zowel hun fysieke, emotionele en spirituele wereld.

Vanuit aandacht, wederzijds vertrouwen en respect ontmoeten we de persoon achter de beperking en het gedrag, van hart tot hart, van ziel tot ziel.

Wat komt aan bod:

  • yoga houdingen voor mensen met een fysieke beperking
  • ademhalingstechnieken
  • ontspanningstechnieken
  • gebruik van mantra’s en klank
  • eindontspanning

OHM Magazine Zomerspecial

Rineke is voor OHM, onderdeel van de Publieke Omroep geïnterviewd over kinderyoga. Het was een prachtige dag, en je ziet Rineke met zicht op de Erasmusbrug en de Kop van Zuid in Rotterdam. De uitzending was te zien in een zomerspecial van het programma OHM magazine. Daarnaast zie je yogadocente Dorine van Vliet in actie bij het geven van een kinderyogales in Rotterdam.

Bekijk de uitzending

Kinderyoga populairder dan ooit

Dat kinderen tegenwoordig een prikkelrijk leven leiden, is niets nieuw. Invloeden als tv, internet, mobiele telefoons, huiswerk en vervroegde puberteit kunnen kinderen veel onrust in het hoofd bezorgen. Want rust is tegenwoordig schaars in kinderlevens. Dit kan een slechte houding, slechte ademhaling, piekeren, vergeetachtigheid, slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen in de hand werken.

Lees verder

Weg met alle stress en prikkels

Kinderyoga is populairder dan ooit. Want rust is tegenwoordig schaars in kinderlevens. ‘Ik ben geschrokken van wat ik tegenkwam: gespannen kinderen die niet weten hoe ze moeten spelen.’

Zeven elfachtige meisjes in een kring luisteren met hun ogen dicht naar het verhaal dat de yogajuf vertelt. Over hoe ze in gedachten naar een mooi bos fietsen.

Lees verder

Juli 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31