Nier- en blaasmeridiaan

In de winterperiode waarin het koud en het guur weer kan zijn, is extra aandacht voor de nieren en de blaas gewenst. Deze organen staan voor het element Water: de lichaamssystemen die met vocht te maken hebben worden door deze organen ondersteund. En net als het treffen van maatregelen om te voorkomen dat een waterleiding niet bevriest in de winter, kun je ook voor je vochthuishouding oefeningen doen in de winter.

Nieren en blaas spelen een belangrijke rol bij het omloopstelsel, het lymfestelsel, het endocriene stelsel en het urinaire stelsel. De nieren kunnen voor extra energie zorgen wanneer het energieniveau laag is en vermoeidheid toeslaat. Ook bijvoorbeeld wanneer bij hard werken waarbij je jezelf langdurig in dezelfde houding dwingt of bij stress. Een veelgehoorde klacht hierbij is pijn in de onderrug.

Ondersteuning kan worden geboden (door jezelf) door oefeningen te doen die werking hebben op de betreffende meridianen: de niermeridiaan (Zu Shao Yin Shen Jing Mai volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze) en de blaasmeridiaan ( Zu Tai Yang Qiao Jing Mai). Wellicht is je bekend dat de nieren urine produceren. Daarnaast spelen de nieren, samen met de blaas, een belangrijke rol bij de algehele vochthuishouding. Het teveel aan vocht en afvalstoffen worden door de nieren afgescheiden uit het bloed, één van de belangrijkste functies van de nieren. De blaas slaat dit vervolgens tijdelijk op en scheidt deze uit bij het plassen.

De niermeridiaan loopt aan beide zijden van het lichaam en begint onder de voet en loopt omhoog aan de binnenzijde van de enkels, via de binnenzijde van de onderbenen via de knieën en bovenbenen, via de lies naar de geslachtsorganen, en loopt omhoog langs de navel over de borst naar de sleutelbeenderen, vervolgens de keel en eindigt bij de oren. Deze meridiaan heeft een yin-energie, die het meest actief is tussen vijf en zeven uur in de namiddag.

De blaasmeridiaan heeft zijn oorsprong in de ooghoeken aan de zijde van de neus en loopt omhoog naar het voorhoofd over de schedel naar het achterhoofd. Vervolgens loopt deze omlaag langs de dwarsuitsteeksels van de ruggenwervels, langs het heiligbeen en het stuitje en dan weer omhoog naar de nek tot de stuit. Vervolgens loopt de meridiaan verder omlaag over de bil, achterbeen, knieholte, kuit, enkel en eindigt aan de buitenzijde van de voeten aan de nagel van de beide vijfde tenen (kleine teen). Deze meridiaan heeft een yang-energie die het meest actief is tussen drie en vijf uur in de namiddag. Belangrijke invloeden heeft deze meridiaan op de ogen (tranen), hoofd, rug en urine. De blaasmeridiaan is de langste meridiaan volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze. De blaas is verbonden met het onderbewuste, met het loslaten, maar ook met positief zijn en vrij willen zijn van angst.