De maan van Reebok

De maan van Reebok is van 26 december tot 23 januari. Op 10 januari is het volle maan. Het is de donkerste tijd van het jaar. We zien het nog niet, maar de dagen lengen weer vanaf midwinter op 21 december. Het licht komt terug. Deze maan nodigt je uit te laten zien welke krachten je hebt en hoe je deze kunt gebruiken. De trotse reebok die je vertelt dat jij alleen jouw allerbeste geliefde bent. Dit is een goede tijd om met aandacht, zorg en geduld naar jezelf te kijken.

Het krachtdier bij deze periode is de reebok. Bij de meeste soorten herten en reeën dragen alleen de bokken een gewei. Alleen bij de eland en de kariboe hebben beide geslachten er een. Het gewei is een stevig benig uitgroeisel van het voorhoofdsbeen en wordt elk jaar afgeworpen. Het groeit achter de ogen en biedt grote bescherming. Tot aan het vijfde levensjaar komt het gewei elk jaar zwaarder terug en krijgt meer uiteinden. Het gewei zou je kunnen zien als gereedschap voor een respectvolle vriendschap; hoe bewaak je de grenzen tussen jou en je partner, familie en vrienden en wat kun je doen om respectvol met elkaar om te blijven gaan. Met je gewei laat je je grenzen op een krachtige manier zien. Aan anderen en aan jezelf.

Reebok staat voor de ontwikkeling van je kracht en persoon, voor groei, voor in jezelf geloven en voor staan voor wie je bent. Voor jezelf en anderen, dat wat jij bent, is. In de periode van de maan van Reebok is de tijd rijp om je zijn verder te ontwikkelen. Deze periode staat voor zelfstandigheid: je kracht en eigenheid mag er zijn, wees er trots op! Vertrouw op en in jezelf.

Lees meer...

Nier- en blaasmeridiaan

In de winterperiode waarin het koud en het guur weer kan zijn, is extra aandacht voor de nieren en de blaas gewenst. Deze organen staan voor het element Water: de lichaamssystemen die met vocht te maken hebben worden door deze organen ondersteund. En net als het treffen van maatregelen om te voorkomen dat een waterleiding niet bevriest in de winter, kun je ook voor je vochthuishouding oefeningen doen in de winter.

Nieren en blaas spelen een belangrijke rol bij het omloopstelsel, het lymfestelsel, het endocriene stelsel en het urinaire stelsel. De nieren kunnen voor extra energie zorgen wanneer het energieniveau laag is en vermoeidheid toeslaat. Ook bijvoorbeeld wanneer bij hard werken waarbij je jezelf langdurig in dezelfde houding dwingt of bij stress. Een veelgehoorde klacht hierbij is pijn in de onderrug.

Lees meer...

Dhanurasana - de Boog

Bij een yogales voor de nier- en de blaasmeridiaan wordt gewerkt aan het loslaten van de ademhaling, de stroom van gedachten, het voelen van emoties, enzovoorts. Blokkades en spanningen in het lichaam kunnen hiermee verwerkt worden, omdat bij stress en spanning vaak op een bepaalde plek afvalstoffen opgehoopt worden. Dit kan lijken alsof spieren vast zitten, en kunnen hard aanvoelen. Yoga oefeningen met aandacht voor de nier- en de blaasmeridiaan helpen deze afvalstoffen af te voeren.

Een van de oefeningen met werking op de nier- en de blaasmeridiaan, en de organen zelf, is Dhanurasana – de Boog. 'Dhanur' is Sanskriet en betekent boog, gebogen.

Lees meer...

Twaalf dagen buiten de tijd

Je kunt je voorstellen dat de impact van de wintertijd vroeger (toen er nog geen elektriciteit was) groot moet zijn geweest. Men was afhankelijk van zonlicht en soms van maanlicht. Maar men was zich ook bewust van het natuurlijke ritme van dag en nacht, en zomer en winter. Aangezien de uitvinding van elektriciteit relatief kort geleden is, is het menselijk lichaam in honderd- of tienduizenden jaren evolutie nog ingesteld op natuurlijke ritmes.

Daar zijn we ons soms onvoldoende van bewust, of leven we er soms onvoldoende naar. Met allerlei gevolgen van dien. De winter is een tijd waarop je de zon en zijn energie kan gaan missen.

Lees meer...