Klankschalen en begeleide meditatie

Tweedaagse opleiding

Tijdens deze tweedaagse opleiding leer je begeleide meditaties te geven in combinatie met klankschalen van docente Hilda Postema. Zij heeft deze opleiding ontwikkeld, waarbij de begeleide meditaties dienen als ingang voor je deelnemers, om in verbinding te komen met de innerlijke stilte. Om deze innerlijke stilte te ervaren, is ontspanning nodig. De ervaring is dat velen die een 'klankbad' ondergaan, diepgaand ontspannen zodra de schalen zijn aangeslagen.

De verschillende frequenties van de klankschalen raken ieder op een verschillende manier, op verschillende lagen. De vibraties van de klankschaal resoneren mogelijk met de verschillende lagen van het bewustzijn - de koshas in de Vedische Filosofie - waardoor de focus wordt versterkt. En daarmee een meditatieve staat kan worden bereikt. Vanuit een focus op jezelf, en wie weet 'het Zelf'. 

Tijdens de opleiding leer je  de klankschalen aan te slaan tijdens het inspreken van een begeleide meditatie, relaxatie of visualisatie. Dit vraagt om coördinatie tussen het aanslaan van de schalen, de klank van je stem, en het tempo en intonatie van de woorden. Ook wanneer je klankschalen kunt toepassen komt aan de orde, bijvoorbeeld aan het begin of de afsluiting van een les. De klankschalen worden daarmee een dragend element in je les.

Deze opleiding is erkend door de KTNO (kwaliteit en toetsing natuurgerichte opleidingen).

Ervaring opdoen met klankschalen


Er is uitgebreid aandacht voor de achtergrond en basiskennis van klankschalen tijdens de opleiding. Er zijn diverse klankschalen aanwezig die je kunt bekijken en proberen. Advies is, om een investering in klankschalen weloverwogen te doen. De prijs van een schaal die geschikt is om mee te beginnen en ervaring op te doen, ligt tussen de €130 en de €200. Tijdens de opleiding krijg je tips hoe je voor jezelf een klankschaal kan uitkiezen. De klankschalen waarmee je geoefend hebt en die je bevallen, zou je kunnen aanschaffen als je wilt. Probeer een aantal verschillende tijdens de opleiding. Je zult zien dat wanneer je aan het begin een bepaalde voorkeur voor een klankschaal hebt, je mogelijk tijdens de opleiding naar een andere zult gaan neigen. Wanneer je met klankschalen wilt gaan werken tijdens je lessen, overweeg de aanschaf van twee (verschillende) klankschalen.

Vier begeleide meditaties

De traditionele vormen van begeleide meditaties hebben elk hun eigen specifieke ‘doel’. Een deelnemer het eigen lichaam laten ervaren is één van de beoogde doelen, een ander is de zelfkennis vergroten. Je kunt hen ook meenemen op een ontspannende reis door middel van beelden, of op een zachte manier laten ontspannen waardoor het Bewustzijn vergroot wordt. Voor elk doel zijn er specifieke instructies die hun waarde bewezen hebben, die tijdens de opleiding in vier verschillende meditatietechnieken worden behandeld:

  • De bodyscan
  • Begeleiden van een Zelfonderzoek
  • Een visualisatie-oefening
  • Begeleiden van een relaxatie/ ontspanning

Je leert de achtergronden van de technieken, hoe je de technieken toepast en je leert het waarom. Bij elke toepassing wordt een boek aanbevolen, waarvan een (boek)verslag gemaakt kan worden. Je ontvangt een uitgebreid werkboek met alle informatie die tijdens de opleiding aan de orde komt. Wanneer je actief hebt deelgenomen aan beide dagen en de boekverslagen hebt ingeleverd, ontvang je op verzoek een certificaat.Deelnemen aan de training?

Ga naar het inschrijfformulier

INSCHRIJVEN

 

Nieuws en berichten ontvangen?

April 2018
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30