Klankschalen, Begeleide meditatie en Klankbad

Driedaagse Opleiding met vol pension

Wil je er eens helemaal uit? En ben je geïnteresseerd in een compleet programma met yoga, relaxaties, klankschalensessies, heerlijke vegetarische maaltijden en een ontspannen opleidingsprogramma? Schrijf je dan in bij Pureyoga voor dit klinkende programma.

Tijdens deze driedaagse opleiding leer je begeleide meditaties te geven in combinatie met klankschalen van docente Hilda Postema. Zij heeft deze opleiding ontwikkeld, waarbij de begeleide meditaties dienen als ingang voor je deelnemers, om in verbinding te komen met de innerlijke stilte. Om deze innerlijke stilte te ervaren, is ontspanning nodig. De ervaring is dat velen die een 'klankbad' ondergaan, diepgaand ontspannen zodra de schalen zijn aangeslagen.

De verschillende frequenties van de klankschalen raken ieder op een verschillende manier, op verschillende lagen. De vibraties van de klankschaal resoneren mogelijk met de verschillende lagen van het bewustzijn - de koshas in de Vedische Filosofie - waardoor de focus wordt versterkt. En daarmee een meditatieve staat kan worden bereikt. Vanuit een focus op jezelf, en wie weet 'het Zelf'. 

Tijdens de opleiding leer je 4 verschillende begeleide meditaties te verzorgen. Ook leer je de klankschalen aan te slaan tijdens het inspreken van een begeleide meditatie, relaxatie of visualisatie. Dit vraagt om coördinatie tussen het aanslaan van de schalen, de klank van je stem, en het tempo en intonatie van de woorden. Ook wanneer je klankschalen kunt toepassen komt aan de orde, bijvoorbeeld aan het begin of de afsluiting van een les. De klankschalen worden daarmee een dragend element in je les.

Certificering

Deze opleiding is erkend door de KTNO (kwaliteit en toetsing natuurgerichte opleidingen). Je ontvangt een certificaat indien je hebt voldaan aan de volgende voorwaarden:

 • enthousiast en actieve deelname bij beide lesdagen
 • de opdracht (boekverslagen) heb uitgewerkt en ingeleverd
Vier begeleide meditaties

De traditionele vormen van begeleide meditaties hebben elk hun eigen specifieke ‘doel’. Een deelnemer het eigen lichaam laten ervaren is één van de beoogde doelen, een ander is de zelfkennis vergroten. Je kunt hen ook meenemen op een ontspannende reis door middel van beelden, of op een zachte manier laten ontspannen waardoor het Bewustzijn vergroot wordt. Voor elk doel zijn er specifieke instructies die hun waarde bewezen hebben, die tijdens de opleiding in vier verschillende meditatietechnieken worden behandeld:

 • De bodyscan
 • Begeleiden van een Zelfonderzoek
 • Een visualisatie-oefening
 • Begeleiden van een relaxatie/ ontspanning

Je leert de achtergronden van de technieken, hoe je de technieken toepast en je leert het waarom. Bij elke toepassing wordt een boek aanbevolen, waarvan een (boek)verslag gemaakt kan worden. Je ontvangt een uitgebreid werkboek met alle informatie die tijdens de opleiding aan de orde komt. Wanneer je actief hebt deelgenomen aan beide dagen en de boekverslagen hebt ingeleverd, ontvang je op verzoek een certificaat.

Klankbad

Daarnaast leer je tijdens deze opleiding om een basis Klankbad te verzorgen aan groepen. Een Klankbad wordt ook wel klankschalen-ligconcert genoemd. Je leert daarbij verschillende klankinstrumenten gebruiken, zoals klankschaal, gong en klankbuis. En hoe je in een klankbad van ongeveer een uur muziek en gedichten in kunt zetten.

Ervaring opdoen met klankschalen


Er is uitgebreid aandacht voor de achtergrond en basiskennis van klankschalen tijdens de opleiding. Er zijn diverse klankschalen aanwezig die je kunt bekijken en proberen. Advies is, om een investering in klankschalen weloverwogen te doen. De prijs van een schaal die geschikt is om mee te beginnen en ervaring op te doen, ligt tussen de €130 en de €200. Tijdens de opleiding krijg je tips hoe je voor jezelf een klankschaal kan uitkiezen. De klankschalen waarmee je geoefend hebt en die je bevallen, zou je kunnen aanschaffen als je wilt. Probeer een aantal verschillende tijdens de opleiding. Je zult zien dat wanneer je aan het begin een bepaalde voorkeur voor een klankschaal hebt, je mogelijk tijdens de opleiding naar een andere zult gaan neigen. Wanneer je met klankschalen wilt gaan werken tijdens je lessen, overweeg de aanschaf van twee (verschillende) klankschalen.

Inbegrepen

 • Je ontvangt een uitgebreid cursusboek met alle informatie die tijdens de opleiding over gedragen wordt. Daarin zijn de vier  Begeleide Meditaties en een programma voor een Klankbad volledig uitgeschreven.
 • Uitgebreide lunch en hapjes en snapjes gedurende de lesdagen
 • In overleg kosteloos halen- en brengen van en naar station Lelystad

Leerdoelen

Je leert tijdens de tweedaagse opleiding Klankschalen, Begeleide meditatie en Klankbad:

 • vier Begeleide meditaties verzorgen aan groepen
 • Klankbad verzorgen aan groepen, met behulp van verschillende klankinstrumenten en andere middelen
 • de basiskennis over klankschalen
 • toepassen van klankschalen bij de verschillende Meditaties en/of Klankbad
 • de basistechnieken van het 'bespelen' van de instrumenten

 Inschrijven via Pureyoga

 

Agenda training

Geen evenementen

Deelnemen aan de training?

Ga naar het inschrijfformulier

INSCHRIJVEN

 

Nieuws en berichten ontvangen?