De maan van Reebok

De maan van Reebok is van 26 december tot 23 januari. Op 10 januari is het volle maan. Het is de donkerste tijd van het jaar. We zien het nog niet, maar de dagen lengen weer vanaf midwinter op 21 december. Het licht komt terug. Deze maan nodigt je uit te laten zien welke krachten je hebt en hoe je deze kunt gebruiken. De trotse reebok die je vertelt dat jij alleen jouw allerbeste geliefde bent. Dit is een goede tijd om met aandacht, zorg en geduld naar jezelf te kijken.

Het krachtdier bij deze periode is de reebok. Bij de meeste soorten herten en reeën dragen alleen de bokken een gewei. Alleen bij de eland en de kariboe hebben beide geslachten er een. Het gewei is een stevig benig uitgroeisel van het voorhoofdsbeen en wordt elk jaar afgeworpen. Het groeit achter de ogen en biedt grote bescherming. Tot aan het vijfde levensjaar komt het gewei elk jaar zwaarder terug en krijgt meer uiteinden. Het gewei zou je kunnen zien als gereedschap voor een respectvolle vriendschap; hoe bewaak je de grenzen tussen jou en je partner, familie en vrienden en wat kun je doen om respectvol met elkaar om te blijven gaan. Met je gewei laat je je grenzen op een krachtige manier zien. Aan anderen en aan jezelf.

Reebok staat voor de ontwikkeling van je kracht en persoon, voor groei, voor in jezelf geloven en voor staan voor wie je bent. Voor jezelf en anderen, dat wat jij bent, is. In de periode van de maan van Reebok is de tijd rijp om je zijn verder te ontwikkelen. Deze periode staat voor zelfstandigheid: je kracht en eigenheid mag er zijn, wees er trots op! Vertrouw op en in jezelf.

Ayurveda in de winter

Het Sanskriet woord 'Ayurveda' is een samenstelling van het woord 'āyus' wat 'leven' of 'levensprincipe' kan betekenen, en het woord veda dat 'wetenschap' of 'kennis' kan betekenen. 'Ayurveda' kan vertaald worden als 'wetenschap van het leven'. Ayurveda biedt op basis van verschillende aspecten mogelijkheden om een goede gezondheid vast te houden of de gezondheid te verbeteren, zowel vanuit kennis als bijvoorbeeld in de vorm van leefregels.

De vele factoren die onze gezondheid beïnvloeden, worden in drie basisprincipes samengevat, de Dosha's zijn 'Vata', 'Pitta' en 'Kapha'. Ze zijn in de hele natuur terug te vinden, en ook in ons lichaam en in onze geest werkzaam. Zijn de drie Dosha's in evenwicht, ook afzonderlijk, dan zijn wij in principe gezond. We voelen ons 'wel' en stralen positieve energie uit. Voorbeelden van factoren die het evenwicht van de Dosha's beïnvloeden zijn: dagelijkse routine en leef- en gedragspatronen, zoals voeding. Ook de verschillende omstandigheden die jaargetijden ons brengen hebben invloed.

In de herfst en in de winter is het belangrijk volgens de Ayurveda om op het evenwicht van de Vata te letten. Overbelasting op het werk, lange reizen, laat naar bed gaan en televisie kijken zijn factoren die verstoring van het evenwicht in de Vata kunnen veroorzaken. De energie van de spijsvertering, wordt in de Ayurveda het innerlijke vuur of 'Agni' genoemd. Normaal gesproken is deze energie in de winter als gevolg
van lage temperaturen sterker dan anders.

Dat betekent dat -in principe- de meeste mensen gerust zwaarder en overvloediger kunnen eten dan anders. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat wanneer je te licht eet, je sterk afvalt. Sterker dan normaal. Het evenwicht in de Vata raakt dan uit evenwicht. Alleen al door wind en koude temperaturen wordt de Vata verhoogd. Het is altijd belangrijk, ongeacht het jaargetijde, om gedurende de dag te letten op een gebalanceerde verhouding tussen actie en rust.

Let erop dat de hier genoemde adviezen van algemene aard zijn. In principe zouden die in de koude wintertijd voor iedereen van toepassing kunnen zijn. Maar dat is geen garantie. Iedereen is anders en niemand is altijd hetzelfde. Voor meer op het individu afgestemde adviezen kun je het beste bij een Ayurvedische arts terecht.

 

Nieuws en berichten ontvangen?